Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на пациентите с ракови заболявания расте

Снимка: Георги Кожухаров

Броят на пациентите с ракови заболявания  расте, алармират специалисти от Университетската болница „Доктор Георги Странски“ в Плевен. Само през миналата година на 4 300 пациенти, преминали през  химио- и лъчетерапия, са били извършени близо 6 000 процедури. В момента в лечебното заведение се реализира проект за ново оборудване и модернизация, който ще превърне университетската болница в най-големия център за лечение на онкологично болни пациенти в Северна България.

За последните две години онкоболните, лекувани в плевенската болница, са се увеличили близо с хиляда души. Само от Ловешка област новорегистрираните с ракови заболявания са нараснали два пъти и половина. Новата апаратура ще спомага за диагностицирането и лечението годишно на 40-45 хиляди души от Северозападния район. В помощ на пациентите вече работи втори робот, който освен в онкогинекологията, помага в урологията и коремната хирургия за отстраняването на тумори. С оборудването с модерната апаратура отчитаме полезно похарчени европейски средства, категоричен е д-р Наташа Манева - директор на болницата.

За да бъде изцяло завършено лечението на болните, е необходим и линеен ускорител. Той е включен в проекта, но засега прогнозите са за доставката на апарата едва във втората половина на следващата година. Проектът е на стойност над 10 милиона лева и се финансира по оперативната програма "Регионално развитие".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44