Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През следващата учебна година държавните ВУЗ приемат 58 515 студенти, а частните - 15 219

Снимка: БГНЕС

Правителството утвърди план-приема на студенти и докторанти за следващата учебна година. С 15,8% се увеличават бройките за медицинските специалности. Това каза на изнесеното заседание на Министерския съвет в Ловеч министърът на образованието Анелия Клисарова. През следващата учебна година в държавните висши учебни заведения ще бъдат приети 58 515 студенти, а в частните - 15 219. Общо 2 423 са утвърдените места за докторанти.

Тази година план-приемът е съобразен с изискванията на бизнеса и със стратегически професионални направления за развитието на държавата. Затова бяха увеличени бройките по природоматематическите науки, педагогика, техническите науки и медицинските науки. За първи път в план-приема е утвърден прием на студенти по специалността "парамедик" и „лекарски асистент“. Бакалавърски са и двете степени, изключително важни за развитието на здравеопазването в по-малки региони и в „Спешна помощ“, което ще допринесе за развитието на тези две насоки в здравеопазването.

Клисарова добави, че са утвърдени и 400 бройки в родните университети за българи, които учат в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44