Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешният "Зелен ден" е посветен на Странджа

| обновено на 11.05.14 в 13:09

Семинар - беседа за опазването на природното и културното наследство с участието на траколога проф. Валерия Фол се проведе в рамките на фестивала - изложение "Зелени дни". Днешният ден е посветен на Странджа планина. По време на дискусията проф. Фол подчерта:

Ще ви кажа нещо, което ние, хората на 21-ви век в България, още не сме постигнали в мисленето си. Древните като обработват рудниците, след това ги реновират, те възстановяват ландшафта, природата. Знаели са така съвършено как расте гората, че Тракия е една от малкото древни култури, която не е обезлесила своите планини. Траките са една от културите, които имат затворена екосистема. Нека се изразя битово, по софийски, почти няма боклук, тоест всяко едно нещо се използва.

В неделния ден пред паметника на Съветската армия се провеждат различни инициативи за децата. Сутринта бе организирано велосъстезание, а от 14 часа - образователната игра "Пасища и ливади", посветена на тревните местообитания. До 14-и май ежедневно на разположение на децата е стена за катерене с професионалисти, които осигуряват безопасността им. 

Програмата на централната шатра на изложението предвижда още представяне на възможностите за еко и селски туризъм в региона на Източна Стара планина и туристическия продукт на район Поморийски залив. Ще бъдат представени традиционни български хора от танцова школа "Дивля" и зелената идея на Музея за история на София. 

"Зелени дни" се организират от българската Асоциация за алтернативен туризъм. В 20-те шатри на изложението могат да се намерят разнообразни биопродукти, туристически маршрути и информация за зелени къщи за гости. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44