Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи молебен за Светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Архиепископът на непризнатата Македонска църква Стефан присъства на благодарствения молебен за Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Молебенът бе отслужен от патриарх Неофит в катедралния храм "Свети Александър Невски" в София.

По време на тържествена Света литургия по случай деня на "Св. Св. Кирил и Методий" и 61-вата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, патриархът подчерта, че възстановяването на достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането. Според него с това дело е възстановена една правда и Българската патриаршия, която поради турско нашествие през 14 в. преустановява своето съществуване, отново е въздигната. В обръщението си към миряните в храм-паметника "Св. Александър Невски" главата на Българската православна църква обясни, че ако християнската вяра не стане определяща в живота ни, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния.

Патриарх Неофит определи очакванията в днешния ден към църквата ни, подчертавайки: 

Много са задачите, които днес стоят пред българската Патриаршия, въздигната преди 1100 години в патриаршеско достойнство. Родната ни църква се явява пазителка на словото на живия Бог. Тя днес е призвана да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяната на ценностите. 

Архиепископ Стефан каза че за Македонската православна църква няма по близка от Българската патриаршия в региона ни:

Македонската църква има неофициални контакти с по-голямата част от православните църкви,  но искаме особено да  установим отношения с вашата Църква не само като съседи, но и като Църква, която може да разбере най-добре нашия въпрос. 

На излизане от "Св. Александър Невски" патриарх Неофит благослови ученици, събрали се пред храма, водени от образователния министър Петър Стоянович.

Патриарх Неофит прие в Синодалната плата архиепископ Стефан и водената от него църковна делегация.  Те са у нас по покана председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, заедно с ръководството на Македонската академия на науките и изкуството, за първото общо отбелязване на деня на светите равноапостоли Кирил и Методий.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44