Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Референдумите за независимост в Източна Украйна са престъпен фарс

Референдумите за независимост в Източна Украйна са "престъпен фарс", организиран с подкрепата на Кремъл, заявиха властите в Киев, цитирани от Франс прес. Организаторите на референдума нарушават конституцията на Украйна, вотът няма законна стойност и няма да има законни последствия за териториалната цялост на страната, се казва в изявление на украинското външно министерство.

 САЩ няма да признаят за законни референдумите за самоопределение в украинските Донецка и Луганска област, каза говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й, тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на Украйна. Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна.

Малко вероятно е разпалването на конфликт в Украйна да е влизало в плановете на президента Путин, каза в интервю за Си Ен Ен бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър. Трябва да си зададем следния въпрос: Путин изхарчи 60 милиарда долара за Олимпиадата. Церемониите по откриването и закриването искаха да покажат Русия като прогресивна държава. Невероятно е три дни по-късно да нападне Украйна, твърди Кисинджър. Според него Путин е бил принуден да реагира на събитията в Украйна, които са излезли извън контрола му. Демонизирането на Путин от страна на Запада не е политика, а оправдание за липсата на такава, казва още Хенри Кисинджър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44