Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови санкции срещу руски и кримски представители се очаква да одобрят външните министри от ЕС

| обновено на 12.05.14 в 11:49

Така наречените "референдуми" в Донецка и Луганска област са незаконни, резултатите от тях няма как да бъдат признати в Европа, коментираха повечето от външните министри от Евросъюза. Те се събраха на редовен съвет в Брюксел, по време на който се очаква да обсъдят последните събития и да одобрят санкции срещу още руски представители.

Европейският съюз все още не вижда ясни сигнали, че Русия наистина се опитва да намали напрежението, коментира преди началото на заседанието върховният представител за външната политика Катрин Аштън:

Все още очакваме признаци на истинско намаляване на напрежението. Знаете, че то може да бъде и под формата на изтегляне на войски от границата, и под формата на сигнали, които се изпращат с цел да се успокои обстановката.

Че Русия се стреми към деескалация само на думи, смята и холандският външен министър Франс Тимерманс:

Видяхме някои положителни изказвания, но не и много положителни действия. Изказването на президента Путин, че не трябва да се провежда референдум сега, беше положителен знак – но това което последва след референдума не е впечатляващо.

Въпреки това – на този етап няма основание да се преминава към следваща фаза на санкциите, все още има пространство да се разширява списъка на руски представители с визови забрани и замразени активи, заяви Тимерманс.

Днес се очаква решение именно в тази посока, като външният министър на Люксембург Жан Аселборн не смята, че ще бъде отделено много време и енергия на темата "санкции". Според него най-важното е да се подкрепят усилията на ОССЕ за диалог вътре в Украйна, защото:

На Изток няма само терористи и на Запад няма само фашисти – има хора, които искат суверенна Украйна и трябва да се борим за това.

В момента външните министри на 28-те обсъждат последните събития с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер, който преди дни се върна от Москва. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44