Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправилностите на Иван Херцег

Снимка: lmindova.blogspot.com

Колко пъти в живота си сме „неправилни”? Постъпваме така, отнасяме се към някого така, чувстваме се така. Книгата със стихове с това заглавие на хърватския поет Иван Херцег вече е факт в превод на български език на Людмила Миндова. Стихотворенията в нея можем да наречем лесно любовни, но всъщност зад голямата тема за любовта стоят почти всички възможни теми и състояния от човешкото съществуване. Най-отчетливо обаче тук е усъмняването във възможността да бъдем един до друг, един с друг, да разбираме другия, да бъдем добри и да не се нараняваме едни други.

Преводачката Людмила Миндова е нарекла в своя текст към книгата това „състояние на несподелимостта” и „състояние на непреводимостта”. Въпреки прословутата „непреводимост” на поезията, в случая преводът на стиховете е безупречен.

Това можете да чуете довечера, когато авторът Иван Херцег, пристигнал специално от Загреб за премиерата, ще изпълни на живо своите стихове, а актьорът Велислав Павлов ще изпълни преводите на български.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.