Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на последния участък от магистрала "Хемус" може да започне в края на 2015-а

Снимка: БГНЕС
Недовършеният участък от автомагистрала „Хемус“ е 250 километра и за изграждането му ще са необходими около 1,5 милиарда лева. Това съобщи в Плевен министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Там тя представи идейния проект за довършване на трасето.

Новата пътна връзка ще ускори развитието на три района -  Северозападен, Северен Централен и Североизточен - подчерта тя: В резултат на технически, финансов, социално-икономически и екологичен анализ е предложен т.нар "син подобрен вариант". Той предвижда изграждането на трасе с минимална дължина, свързващо вече изградените участъци от автомагистралата. Трасето е симетрично, отделено от двете големи населени места по направлението Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч. То преминава на 15 километра от центъра на Плевен и след реализацията на първия етап разстоянието за пътуване между София и Плевен ще се запази същото, а ще бъдат спестени около 15 минути. Общият брой на населението, което ще се възползва пряко от подобрената инфраструктура, след като бъде изграден новият участък от автомагистрала "Хемус" - Ябланица-Плевен-Ловеч и от Плевен до Велико Търново, е приблизително около три милиона души.

Министър Терзиева предположи, че стартът за строителството на последния участък от автомагистрала "Хемус" може да бъде даден в края на 2015-а, началото на 2016-а година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44