Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съюз няма да признае референдума в Източна Украйна

Европейският съюз няма да признае нито вчерашните, нито бъдещи незаконни и нелегитимни „референдуми” в Украйна. Това решиха в Брюксел външните министри на страните-членки. Те добавиха още 13 нови имена към черния списък с визови забрани. Решено беше и да бъдат замразени активите на две базирани в Крим и Севастопол компании, чиито имена ще бъдат публикувани по-късно тази вечер в официалният вестник на ЕС.

Другото ново от днес е, че беше разширена правната база за налагане на санкции, такива вече ще има и за физически и юридически лица, които подкопават стабилността и сигурността на Украйна, или възпрепятстват  дейността на международни организации в страната.

След края на заседанието върховният представител на Евросъюза за външната политика Катрин Аштън обобщи: Беше проявена голяма загриженост за продължаващите усилия на проруски сепаратисти да дестабилизират Източна и Южна Украйна. Тези действия са неприемливи и трябва да бъдат преустановени.

Външните министри декларираха, че работата по евентуален следващ етап на санкциите, който ще бъде насочен към ключови сектори на руската икономика, продължава. Според западни дипломати, ако в следващите дни няма някакви драстични действия от руска страна, въпросът за наистина сериозните европейски мерки няма да е на дневен ред поне до предстоящите на 25-и май в Украйна президентски избори. От това дали Русия ще се опита да попречи на провеждането им, дали ще признае резултатите и как ще действа след тях, ще зависи и европейската реакция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44