Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът спестил над 1,5 милиона лева от административни такси

Над 1,5 милиона лева са си спестили гражданите и бизнесът от средата на февруари до края на април от административни такси  към Агенцията по вписванията. Това е резултат от намалените от Министерския съвет такси с 22 процента, които кабинетът разпореди, за да облекчи административната тежест, съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й тези средства могат да се инвестират в икономиката, вместо да отидат за административни такси.

Административната тежест за бизнеса и гражданите вече е намалена. С 50 процента са спаднали таксите при издаване на удостоверение от имотния регистър, а със 77 при издаване на копие от документ, каза вицепремиерът Зинаида Златанова:

Анализ на Агенцията по вписванията показва, че реалният ефект от намаляване на таксите до края на годината ще бъде в размер на над 7 милиона лева. Това са средства, които ще останат в бизнеса, в хората.

Към края на годината, след регистрация на покупката на имот в Имотния регистър, няма да е необходимо да подаваме документи в местната данъчна служба, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов:

Ще има съществени промени, защото имотният регистър не е толкова добре развит, както търговският. Всички, които знаят, че има различни проблеми, които трябва да бъдат решени... В тази връзка започнахме работа по подаване на заявления за издаване на удостоверения по електронен път, подобряване на връзката с Агенцията по кадастър, мобилния кадастър по картография, използване на електронното писане и изображения.

Агенцията по вписвания пуска и мобилно приложение за бърз и лесен достъп до Търговския регистър. Представители на бизнеса приветстваха всички облекчения. Цветан Симеонов, председател на Търговско-промишлената палата:

Всеки един лев, останал във фирмите, е добре, защото това ще им даде възможност да инвестират в по-креативни дейности.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44