Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският омбудсман Емили О’Райли започва разследване на експертните групи към ЕК

Снимка: ec.europa.eu

Европейският омбудсман Емили О’Райли започва разследване на различните експертни групи, които подпомагат Европейската комисия. Техният състав и дейност в последните години е обект на все повече съмнения, свързани с прозрачността и обективността.

Европейската комисия разчита на стотици постоянни и временни експертни групи, които подпомагат изготвянето на различни законодателни предложения и политически позиции. Изборът на участниците в тези групи периодично поставя въпроси за възможен конфликт на интереси и провокира съмнения, че те могат да се използват за лобизъм. През последните 3 години Европейската комисия предприе мерки за повече прозрачност, създаде и специален онлайн регистър на експертните групи, но около тях продължиха да възникват съмнения, които са и причината за започналото разследване на европейския омбудсман. То е по собствена инициатива и ще бъде съсредоточено върху състава и прозрачността. Омбудсман Емили О’Райли обясни, че е крайно важно тези експертни групи да бъдат балансирани и да работят възможно най-прозрачно.

За общата селскостопанска политика, за която отива повече от една трета от евробюджета, в момента се формират 14 консултативни групи - омбудсманът започва разследване и по техния състав с цел гарантиране на баланса на интереси.

Още при встъпването си в длъжност О’Райли обяви, че смята да инициира разследвания на системните проблеми в европейската администрация. Започналите днес проверки са първите от серия подобни, които ще последват в близките месеци, обявиха от пресслужбата на омбудсмана.

 
    .   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44