Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма потвърждение, че самолетът на руския вицепремиер е преминал през въздушното пространство на България

През целия следобед българските държавни институции отказваха да потвърдят за Националното радио дали и защо самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин е преминал през въздушното пространство на България. Според румънските власти частният самолет на Рогозин е прелетял над Румъния и България на 9-и май на път за Молдова, въпреки че вицепремиерът има забрана за навлизане на европейска територия.

Дмитрий Рогозин е в списъка с руски официални лица, на които Европейският съюз наложи санкции, включително забрана за навлизане в европейска територия заради анексирането на Крим от Русия. Снощи румънският външен министър Титос Корлъциан каза в телевизионно интервю, че в разговор с български и румънски авиодиспечери пилотът на самолета ЯК-42 на авиокомпания "Рус джет" не е съобщил на 9-и май, че на борда има лица с наложени санкции от Европейския съюз. Румънците са потвърдили присъствието на Рогозин едва при кацането му в Кишинев, след което Румъния отказа обратен полет през въздушното си пространство. Властите в София обаче мълчат по темата и не потвърждават твърденията на Букурещ. От Министерството на външните работи препратиха въпроса към Министерството на отбраната. От Военното ведомство пък заявиха, че става дума за граждански полет и за това отговаря Министерството на транспорта. От там казаха, че не могат да предоставят такава информация, защото било въпрос на национална сигурност и трябва да се съгласува с Външно министерство.

До този час репортерският екип на "Хоризонт" не е получил потвърждение от пресцентровете на нито едно от трите ведомства. Сякаш полетът на руския вицепремиер през България в нарушение на санкциите изобщо не се е осъществил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44