Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж възстановява влакова композиция от железницата до Рилския манастир

Снимка: БГНЕС

Композиция от автентичен локомотив и 7 вагона от действалата до 1960-а година железница до Рилския манастир, ще бъде възстановена до една от спирките на закритото трасе  - село Бараково. Това съобщи Методи Панайотов, създал уникална музейна сбирка за известната Балабанова фабрика в селото.

От 6 години Панайотов е в непрекъснати контакти и преговори с Холдинг БДЖ, за  да му преоставят оцелели автентични мощности от железницата. Мъжът е успял да издири и запазени товарен, пътнически, пощенски и санитарен вагон, които се съхраняват в селата Горно и Долно Камарци и град Дупница. Локомотивът за композицията ще е от експонат на входа на дупнишкото жп депо.

Реставарцията ще е доста скъпа, но Методи Панайотов ще вложи лични средства, а ще разчита и на спонсори. Той вече е осигурил към 180 метра релси и до дни започва монтирането им при бетонната стена на бившия Книжномукавен завод в Бараково. Според мъжа за пълното възстановяване на влаковата композция ще са нужни  няколко месеца. Тя ще бъде със статут на музеен експонат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44