Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни мерки във Видинско заради опасност от наводнения

Снимка: РАДИО ВИДИН

 Бедствено положение заради опасност от наводнение е обявил кметът на община Видин Герго Гергов.

 Основание за крайната мярка дава ситуацията в района на село Иново, където тази сутрин река Деленска е скъсала защитната дига на десния бряг. Разливът е с видима площ 2 хиляди декара. Наводнени са частни земеделски земи, повечето от тях засяти с жито. Образувалият се отвор в дигата е с около 8 метра ширина.
  Този проблем възникна тази сутрин. Към 10,30 часа получихме сигнал, че дигата е компроментирана. Създадена е пълна организация, свикан е Кризисен щаб. Над 20 камиона карат материали момента от бариерите в Гранитово и Кереево, две фадроми работят тук, една фадрома работи на Пречиствателна станция - Видин. Чакам от Пожарната да пристигнат специални кулове за затлачване на диги и компроментиране на вода. Сега взехме временно решение с едни бетонни панели да се опитаме да спрем водата и да я залеят от двете страни. Те с кран ще бъдат пускани вътре. Вероятно ще осъмнем тук, обясни кметът на община Видин Герго Гергов.
   Решение за отклоняване на движението по главен път Видин-Брегово взе Кризисният щаб на община Видин. Движението е отклонено през селата Капитановци и Акациево. На ГКПП "Брегово" влизащите в страната водачи ще бъдат предупреждавани и пренасочвани откъде да преминават. На специален пропускателен режим в района на бедствието ще са само автомобили на Спешна медицинска помощ и Пожарна безопасност и защита на населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44