Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама откри мемориал и музей на жертвите от 11-и септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама почете паметта на жертвите на терористичните атаки от 11-и септември 2001-ва по време на церемония по откриването на мемориал и музей, който се намира на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк.

След като направи обиколка на музея в компанията на Майкъл Блумбърг и Бил и Хилари Клинтън, в речта си Обама заяви, че преживяването за бъдещите посетителите ще бъде „проницателно и разтърсващо“.

Можем да се докоснем до имената им и да чуем гласовете им, да зърнем малки предмети, които ни говорят за красотата на живота им – сватбена халка, запрашена каска, искряща значка...

Президент каза, че трагедията от 11-и септември е демонстрирала на света, че тероризмът не може да се мери със силата на американския характер и подчерта, че мемориалът потвърждава залегналите ценности на нацията: „любов, съчувствие, самопожертвование“.

Мемориалният комплекс, който освен на атаките от 11-и септември е посветен и на експлозията в Световния търговски център от 1993-та ще отвори врати за посетители на 21-ви май.

Музейната експозиция включва видеоклипове с покъртителни сцени от деня на атаката, в които могат да се видят срутващи се сгради и падащи от високо хора. АП допълва, че може да видят и символи на героизма като полуразрушени пожарни машини и часовник на пътник, който се е изправил срещу терористите в единия от отвлечените самолети.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44