Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според ЕК обвиненията на Путин в бездействие по украинските енергийни проблеми са неоснователни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) определи като неоснователни критиките в поредното писмо на руския президент Владимир Путин, в което той я обвинява в бездействие по украинските енергийни проблеми, и предупреждава за възможно спиране на газовите доставки за Европейския съюз (ЕС).

Говорителката на комисията Пия Хансен припомни, че на 2-ри май беше поставено началото на тристранен диалог между Еврокомисията и енергийните министри на Русия и Украйна, след което подчерта:

Беше потвърдено от всички страни, че докато тези тристранни разговори продължават, доставките на газ няма да бъдат прекъсвани. Бих искала отново да изразя ясните очаквания на Европейския съюз и Европейската комисия, че всички страни държат на думата си и остават надеждни партньори в доставката и транзита на газ, което е в техен собствен интерес – защото енергетиката не трябва да се използва като политическо оръжие, заяви Пия Хансен.

Хансен съобщи, че Евросъюзът ще излезе с общ отговор на писмото на Владимир Путин, а поставените в него проблеми още в понеделник ще бъдат обсъдени на среща на еврокомисаря по енергетиката и руския енергиен министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44