Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок обвини управляващите в действия под диктовката на Русия

Снимка: архив

Реформаторският блок обвини управляващите, че законодателните промени, засягащи морската част на проекта "Южен поток", са писани под диктовката на Русия.

Реформаторите представиха писмо на Българския енергиен холдинг до енергийния министър Драгомир Стойнев. То съдържа законодателни предложения и мотиви към тях от компанията "Южен поток транспорт", чийто основен акционер е "Газпром". В писмото има инструкция кореспонденцията да бъде укрита от Европейската комисия. 

Писмото е от 13-и декември миналата година и съдържа предложения за законодателни промени, отнасящи се за морската част на газопровода, направени от "Южен поток транспорт", в което "Газпром" има 50-процентен дял.

Според реформаторите смисълът и логиката на това предложение са много близки до законопроекта, внесен от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, заяви Атанас Атанасов:

Изключително скандално е, че предложенията на "Саут стрийм транспорт" са оформени като готов законопроект, като дори е написано името на вносителя Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител. Очевидно е имало голямо колебание от кого да бъдат внесени промените. Според "Реформаторския блок" в скандалния законопроект има три много ясни икономически и политически цели. Засилването на зависимостта на България от Русия и поддържането на високи монополни цени на газа и парното у нас. Противопоставя България на ЕС, като умишлено възпрепятства възможността ЕС да формира самостоятелна енергийна политика. На трето място българската енергетика да се управлява директно от Москва и единствено в полза на руския монополист. 

Реформаторите настояват внесеният от БСП законопроект да бъде спрян незабавно, защото според тях той е в пряк ущърб на българските национални интереси.

От блока искат още Министерството на икономиката  и енергетиката да разкрие цялата кореспонденция по "Южен поток" и да отговори публично защо допуска намесата на чужда сила във вътрешните работи на България.

Парламентът прие на първо четене поправките в Закона за енергетиката, свързани с проекта "Южен поток" въпреки възраженията на Еврокомисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44