Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът с важни решения за студентското кредитиране и контрола по пътищата

Правителството заседава в "Евксиноград"
Снимка: БГНЕС

През 2015 година  държавата ще гарантира студентски кредити за 50 милиона лева, с 10 милиона  повече от тази година. Целта е да се осигурят средства при евентуално влизане на нови банки в системата "Студентско кредитиране".

На заседанието във Варна правителството реши, че ще отпусне близо 1,7 милиона лева на 23 общински училища в страната, за да се ремонтират тоалетни. Анализът на Министерството на образованието показва, че в 221 държавни и в 1400 общински училища състоянието на санитарните възли не отговаря на хигиенните изисквания и са направени предписания за извършване на ремонти. Отпускането на средствата е само първа стъпка за решаване на проблема в общини, които не могат да осигурят финансиране. 
Започва изграждането на единен център за видеонаблюдение и превенция на пътните нарушения. На вицепремиера и министър на вътрешните работи е възложено да проведе обществена поръчка за стационарните и преносимите камери и устройства за контрол на скоростта и за изграждането на единен център за обработка на нарушенията. След като центърът заработи, се очаква да намалеят пътните злополуки, загиналите по пътя. Да се ограничат корупционните практики и многократно да се съкрати времето за обработка на електронните фишове и на наказателните постановления. 
С друго решение, правителството реши, че стойността на лекарствата, които се отпускат по списък, определен от министъра на здравеопазването за военноинвалидите, ще са за сметка на държавния бюджет. 
Правителството прие и пътната карта по препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад. Планирано е изработването на обективни стандарти за атестиране и повишаване на магистратите и въвеждането на система за наблюдение и оценка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44