Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров призова ОССЕ да съдейства за освобождаването на руските журналисти, задържани в Украйна

Снимка: http://24smi.org

Руският външен министър Сергей Лавров призова ОССЕ да използва всичките си възможности за освобождаването на руските журналисти от LifeNews, които вчера бяха задържани в Украйна.

Телевизионният екип на LifeNews е бил задържан от украински военни край източния град Краматорск, докато се подготвял да заснеме репортаж за сепаратистите, които възнамерявали да атакуват местното военно летище. Връзката с тях е прекъснала вчера по обед и оттогава не е ясно къде се намират руските журналисти. Един от тях е успял да напише есемес до редакцията и да съобщи, че са в беда.

Руският външен министър е разговарял по телефона с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер, който е и президент на Швейцария, и е поискал неговото съдействие за незабавното освобождаване на журналистите. В отговор е получил обещание организацията да окаже необходимата помощ.

В социалните мрежи се появи снимка на екипа на LifeNews, на която двамата журналисти са с вързани ръце, а на заден план се виждат украински военни.

Нарастващото напрежение в Украйна беше обсъдено днес от руския президент Владимир Путин на съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. Срещата се проведе в град Сочи, откъдето по-късно днес руският президент ще отпътува на двудневно посещение в Китай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44