Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С уникална трансплантация проф. Любомир Спасов и екипът му спасиха живота на седеммесечно бебе

Уникална трансплантация е извършена от проф. Любомир Спасов и неговият екип в болница "Лозенец". Те спасиха живота на седеммесечно бебе. Успешната трансплантация е значително постижение на българската медицина в резултат на десетгодишни усилия на целия екип.

Малкият Валери е постъпил в средата на март в болница "Лозенец" в тежко състояние с картина на крайна степен на чернодробна недостатъчност. Той е роден с изключително рядка вродена аномалия, включваща обратно разположение на вътрешните органи, сърце, разположено вдясно, черен дроб вляво, огледално на нормалното разположение и липса на извънчернодробни жлъчни пътища.

Заболяването вследствие на жлъчната аномалия представлява прогресираща цироза, която води до крайна чернодробна недостатъчност и смърт. Подобно съчетание на аномалии доскоро се е считало за абсолютно противопоказание за извършване на чернодробна трансплантация поради изключително техническите трудности за изпълнение. 

Приложена е техника, която рутинно се използва в болница "Лозенец" при живи донори. Двете операции са се провели при изключителен синхрон и мобилизация. При свързването на донорския черен дроб се е наложило директно съединяване на чернодробните съдове към сърцето на Валери. Това е осмата трансплантация, извършена в болница "Лозенец".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44