Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата е спаднала до 11,6% по официални данни

Намалява безработицата у нас, потвърди Агенцията по заетостта. Към момента безработните са 11,6 на сто. Спрямо март спадът е над половин процент. Четвърти пореден месец се увеличава броят на започналите работа. Най-голяма остава групата на безработните над 50-годишна възраст, но все още близо една четвърт от всички регистрирани без работа са младите до 29 години.
Агенцията по заетостта предлага с 46 хиляди субсидирани места по-малко от миналата година, но частният сектор компенсира това, обясни директорът на агенцията Асен Ангелов:
В Агенцията по заетостта все повече ще започнем да предлагаме труд и все по-малко ще прилагаме гарантирано получаване на заплата чрез нашите програми.
С 20 милиона лева от новата оперативна програма "Човешки ресурси" до края на годината ще се осигури стаж за 7 500 млади безработни - съобщи заместник социалният министър Росица Янкова. Парите ще се възстановят от Европейската комисия на по-късен етап:
За младежи, завършили висше или средно професионално, тоест имат професия, по оперативната програма ще бъдат предоставени средства в размер на работна заплата, разходи за транспорт и ако работодателят задържи младежът, ние за още шест месеца ще го подпомогнем със заплащане на социални и здравни осигуровки. За останалите деца, завършили средно общо образование, ще има възможност за сключване на договор за обучение на работното място. Шест месеца работодателят е длъжен след това, както и лицето, след като приключи обучението, да сключат договор за срок не по-дълъг от три години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44