Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е предприела "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"

| обновено на 20.05.14 в 07:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”. Процедурата не е наказателна, а спомагателна и  резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия

Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточниха експерти от Еврокомисията, като обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство представляват сериозен проблем. Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април. Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус. В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на 3-те електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Делян Добрев

Добрев: Министерството на икономиката укрива информация за наказателни процедури

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че Министерството на икономиката и енергетиката укрива информацията за наказателни процедури срещу България:  Има писма, които са изпратени до България - въпросници за "Южен поток", либерализацията на..

публикувано на 19.05.14 в 17:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44