Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

Снимка: Радио Видин

Нивото на Дунав при Русе в момента е 718 сантиметра. Покачването за денонощие е 28 сантиметра. Това съобщи пред "Хоризонт" Георги Георгиев, директор на Агенцията за проучване и поддържане нивото на реката:

При Ново село, Лом до Никопол реката е в застой и има леко спадане. Има покачване в района на Свищов, Русе и Силистра, но очакваме тази тенденция утре да се успокои. Имаме информация, че при "Железни врата" 1 са изпуснали по-голямо водно количество. Те пропускат повече вода с тенденция това да се увеличава. При тези обстоятелства през следващите дни очакваме повишение на нивото в целия български участък в размери още около метър над днешното ниво, но това няма да доведе до някакви екстремни ситуация.


Нивото на река Дунав при Видин се покачва с 1 сантиметър за един час, това показва електронната измервателна система. Кметовете на по-малките населени места на всеки час дават информация за състоянието на всички диги в района на Община Видин. Наблюдава се нивото и на всички водоизточници в област Видин. В сила остават мерките, наложени от областния и общинския план за действия при високи води, съобщи Димитър Йоцов - директор на видинския клон на "Напоителни системи.

С малко над 10 см е повишението на нивото на река Дунав при Видин за изминалото денонощие. В 17 часа електронното табло отчиташе 818 см. В началото на българския участък на Дунав край Ново село след спад с около 5 см тази сутрин, следобед нивото на реката започна да се покачва и към 17 часа достигна 744 см. Критично покачване на нивото на Дунав не се очаква. Според прогнозата леко повишение ще има в петък.

Нивото на река Дунав при Лом е в застой, но в сила остава обявената трета степен на готовност за действия при кризисни ситуации "опасност от наводнение". Продължава наблюдението на критичните точки по бреговата ивица, временни диги са изградени на западния кей и в близост до железопътните коловози на пристанището.

Повече от метър остават до достигане на критичните стойности на нивото на река Дунав при Силистра - от 777 сантиметра. Общините имат готовност за реакция, но засега превантивни мерки не се налагат.

Всички отводнителни помпени станции в района работят без прекъсване, съобщи за "Хоризонт" управителят на "Напоителни системи" в Русе Валя Евтимова. По думите й, ситуацията по долното течение на реката в момента е спокойно, а отчетеният воден стълб е характерен за пролетното пълноводие. Защитните диги са в добро общо състояние, но поради липса на средства не са основно почиствани вече 4 години.

Има участъци, обрасли с растителност и нарушени от преминаване на тежкотоварни автомобили, които извозват дървесина. В аварийните складове на "Напоителни системи" са поставени допълнителни количества пясък, в случай на евентуален пробив в защитните съоръжения. На този етап обаче обстановката край реката е спокойна. Очакваното ниво за утре е 716 см, при критична кота от 777 см.


В Плевенска област е обявена втора степен на готовност за действие за четирите общини по поречието на река Дунав - Гулянци, Долна Митрополия, Никопол и Белене. Областният управител Илиян Йончев е разпоредил непрекъснато наблюдение на застрашените участъци и предпазните диги, както и денонощно следене на нивото на реките Искър, Вит и Осъм, които преминават през територията на областта. С помощта на аварийните групи на "Напоителни системи" има готовност веднага да започне отводняване при установяване на повишаване нивото на подпочвените води. За последното денонощие при град Никопол река Дунав е покачила нивото си с 10 сантиметра и вече достига 718 сантиметра. Критични при Никопол са високи води от 800 сантиметра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44