Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 хиляди кандидати се състезават за 751 места в Европарламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осмите преки избори за Европейски парламент започват днес във Великобритания и в Холандия.

Резултатите от тях ще са известни в неделя, когато ще приключи гласуването и в останалите страни-членки. 

В повечето страни-членки, включително България евроизборите ще се проведат на 25-и май. Най-напред, на 22-ри гласуват Великобритания и Холандия, а Ирландия на 23-ти. В Латвия, Малта и Словакия избирателите ще дадат своя глас на 24-ти май. В Чехия изборите се провеждат в два дни - на 23-ти и 24-ти.

Според списание "Юръпиън войс" за 751 места в Европарламента се състезават общо 17 хиляди кандидати от 524 партии.

Резултатите от евроизборите ще могат да бъдат обявени след затваряне на последните избирателни секции на 25-ти май в 22 часа брюкселско време. А новите евродепутати ще се съберат за първи път на 1-ви юли в Страсбург.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44