Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Предстоящите избори за Европейски парламент са водеща тема за международните издания.

Мащабът на вота е по-малък единствено в сравнение с този в Индия. Европа има 380 милиона регистрирани избиратели, но избирателната активност намалява с всяко гласуване от 1979 г. насам и този път вероятно ще е под 43 процента, посочва в редакционна статия НЮ ЙОРК ТАЙМС

Липсата на интерес обаче едва ли е единственият проблем. Ако прогнозите от допитванията се потвърдят, над една четвърт от местата в Европарламента ще бъдат попълнени от популистки и маргинални партии, чиято крайна цел е разформироването на самия Съюз, пише изданието.  

Приближете Европейския съвет в по-голяма степен до хората като дадете повече права на районите в него, призовава ГАРДИЪН. Общността е в криза на демократичната легитимност. Проектът за все по-тесен съюз буксува, а някои се опасяват, че дори върви в обратна посока. Антиевропейските настроения и партии се ползват с безпрецедентна подкрепа. За да се върне общественото доверие в общността, политическите формации трябва да предложат нова визия за бъдещето му.

Румънците са по-скоро незаинтересовани от изборите и според проучвания избирателната активност няма да надвиши 29 процента, пише ГЪНДУЛ. Изданието отбелязва и тенденцията за демобилизация на електората с висше образование. Вестникът допълва, че на предишния подобен вот половината от гласувалите хора са били със завършен най-много 10-и клас или професионално училище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44