Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешният вот във Великобритания е последна проверка на общественото мнение преди общите избори през май догодина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони британци гласуват днес в изборите за Европейски парламент и в местни избори в Англия и Северна Ирландия. Очакванията са Партията за независимост на Найджъл Фараж да изпълни заканата си за "земетресение" на изборите, като вкара най-много британски депутати в европарламента. 

На днешните избори се гледа като на последна проверка на общественото мнение преди общите избори във Великобритания през май догодина.

Гласува се за всичките 73 британски места в Европарламента, както и за 4216 места за общински съветници, половината от които в Лондон.

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа сутринта и ще затворят врати в 22 часа вечерта. Резултатите от местните избори ще станат известни в петък, докато тези за Европейския парламент ще бъдат оповестени късно в неделя вечерта след приключване на гласуването и в последната страна, членка на Европейския съюз.

На последните европейски избори през 2009-а година консерваторите получиха най-голям дял от гласовете, следвани от Партията за независимост (ЮКИП), лейбъристите и либералдемократите. Тази година обаче наблюдателите очакват безпрецедентна победа за ЮКИП. Последното проучване на общественото мнение в навечерието на изборите, поръчано на агенция "Опиниум" от вестник "Дейли мейл", отрежда 32-процентна подкрепа за партията на Найджъл Фараж срещу 25 процента за лейбъристите и 21 за консерваторите.

Либералдемократическата партия, която е коалиционен партньор в правителството, изостава чувствително в анкетите и е пред угрозата да не спечели депутатско място в Европарламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44