Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти от БАН: Кредитите у нас са по-скъпи, отколкото в Европа

Кредитите в България са поне с два процентни пункта по-скъпи, отколкото в страните от Европа. И след промените в Закона за кредитирането съотношението ще се запази, заявиха от Икономическия институт на БАН.

Пред "Хоризонт" проф. Искра Христова-Балканска прогнозира пред "Хоризонт", че ръст на лихвените нива в близко бъдеще не се очаква:

След 2000-та година лихвените проценти в България са най-високи в Европа по всички видове кредити към домакинствата - потребителски, ипотечни и други видове кредити, които се отнасят дори и до  фирми. Средно ако пет, шест процента е кредитът у нас на годишна база, то в Европа е четири. Пак зависи от страните. Например в развитите страни от Западна Европа той е по-нисък.

На въпрос дали смята, че българските кредитополучатели могат да понесат по-високи от действащите в момента на пазара лихви, проф. Христова-Балканска отговори:

Не може да се понесе при тази лоша икономическа конюнктура и при липсата на перспективи за икономически растеж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44