Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е втората задължителна матура - по избран предмет

| обновено на 23.05.14 в 08:45
Снимка: БГНЕС

В 8.00 часа започна държавният зрелостен изпит по предмет по избор. Изтеглен бе "Вариант 1" от два възможни. Изпитът продължава четири астрономически часа. За трета поредна година изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците. 
По традиция най-много зрелостници - над 16 хиляди, са решили да се явят на изпит по география. Втората предпочетена матура е по биология, а на трето място е тази по английски език. Учениците трябва да пишат с черен химикал.

В 10.00 часа започва националното външно оценяване по математика за седмокласниците. То се състои от два модула. Първият продължава 60 минути и е задължителен за всички, носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, продължава 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35. Учениците трябва да пишат със син химикал.

Децата трябва да заемат местата си в определените училища най-късно 15 минути преди началото на изпита, като носят служебна бележка за допускане и документ за самоличност. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44