Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече са заявленията от земеделци в Ловешко за подпомагане по европрограми

Снимка: БГНЕС

В Ловешка област тази година са подадени с над 5% повече заявления от земеделски производители за подпомагане от европейските програми и националните доплащания.

1424 земеделски производители в областта ще чакат помощи тази година, като най-много заявления са подадени  в общините Ловеч и Тетевен,  а най-малко от община Летница, съобщи директорът на Областната служба "Земеделие" Тони Паричев. По националните доплащания са заявени 56 хиляди хектара, което е 84% от заявените площи през миналата година. За подпомагане по еврофондовете са заявени 67 хиляди хектара, което е с 10 хиляди по-малко от 2013-а г.

Паричев допълни, че 260 земеделски производители от областта ще получат ваучери за гориво, раздаването на които започна в началото на тази седмица:

Раздават се 60% от стойността на ваучерите и 50% от бройката. Останалите ще се раздават през януари, след като приключи финансовата година, защото тук застъпваме две стопански години.

Според Тони Паричев въпреки проливните дъждове в региона този месец състоянието на пшеницата е много добро, като зърнопроизводителите очакват реколта от около 350 кг от декар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44