Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците получавали решените тестове за матурата чрез SMS-и

Министерството на образованието е сезирало МВР и ДАНС, по повод разследването на БиТиВи за продажбата на решени тестове за втората задължителна матура по предмет по избор, която се проведе днес. 

От източници на просветното министерство Програма "Хоризонт" научи, че в социалните мрежи Интернет, са се появили предложения, срещу определена сума, зрелостниците да получат решените тестове на държавните зрелостни изпити. Схемата е следната.

Ученикът влиза в изпитната зала с два GSM-a. Предава на комисията единия, а вторият остава включен на вибрация. След изтегленият изпитен вариант, който днес беше едно от два възможни, зрелостникът, който си е платил, получава отговорите от теста чрез SMS.

Частната телевизия се е сдобила по този начин с тестовете по английски език, без частта, в която трябва да се пише есе.

В момента тече разследване. От просветното министерство твърдят, че информацията не е изтекла от ведомството, тъй като решените тестове са пуснати на SMS два часа и половина след началото на изпита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44