Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

| обновено на 24.05.14 в 17:55
Снимка: БГНЕС

В цялата страна бе отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В столицата тържествата започнаха с празнично шествие от Националния исторически музей до паметника на светите братя Кирил и Методий.

Училищният химн, познат на всеки българин, огласи пространството пред Националната библиотека, където се събраха за тържествено поднасяне на венци при паметника на светите братя държавни и просветни дейци, министри и ректори, професори и студенти, преподаватели и ученици, труженици на словото и науката и множество българи - народ възроден с трибагреници и цветя в ръце. Началото на всенародното честване се постави с извършването на традиционния водосвет за празника, а освещаването и благопреуспяването в продължаване на кирило-методиевото просветителско дело.

В благопожелателно слово епископ Тихон призова: "Чистете езика си от ненужни и грозни думи. Това е, което обединява всички нас - нашият език, преминал през вековете. Пожелавам на всички дечица да бъдат достойни наследници на тази култура. Бог да ви благослови и да ви дарува с много здраве, успехи и радости".

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ също отбеляза 24 май. В приветственото си слово заместник-ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков отбеляза.

За българския народ образованието и науката винаги са били, са, и ще бъдат приоритет. Доказателство са това е, че преди повече от век и половина, а според някои сведения и още по-отдавна, празникът на равнопастолите Кирил и Методий започва да се отбелязва не в изпълнение на декрети или в търсене на идентичност, а спонтанно, от искрено народно уважение и признание към делото на светите братя. Доказва го равносметката, че от манифестациите, на които ни водеха някога, не остана нито една, но шествието в чест на днешния най-българси празник се запази,
каза заместник-ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

На най-обичания български ден - единственият толкова голям празник на духовността - Теодора Димова - писател и драматург произнесе слово: "Двамата братя, пред монументалните образи, на които сме застанали и пред които всички оставяме букет с цветя и пред които се молим да ни вдъхнат дух и смирение. За това нека заедно насочим умовете и сърцата си към тях. Толкова мощен е техният дух, че ни се струва, че те виждат и разбират по-добре нас, отколкото ние тях". 

На 24 май прозвуча едно от най-любимите стихотворения на всеки българин "Аз съм българче" от Иван Вазов в изпълнение на първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев.

Тържеството в София завърши с поднасянето на венци и цветя, прозвуча и националният химн на България. Присъстващите държавници и просветни дейци начело с президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков пристъпиха към епископ Тихон за личен поздрав и благословение в делата им. 

В Пловдив шествието за Деня на българската просвета и култура и славянската присменост потегли по традиция от Хуманитарната гимназия "Кирил и Методий". Там през 1851 година от Найден Геров е подета инициативата за отбелязването у нас на празника на светите първоучители.

Хиляди пловдивчани апладираха преминаващите по централната пешеходна улица представителни групи от ученици и учители от учебните заведения в града. Сред тях бяха и възпитаници на Духовната семинария, която носи името на светите равноапостоли. Единайсетокласниците Димитър и Георги от Хуманитарната гимназия държаха в ръце иконата на Св. Св. Кирилй и Методий, която предвождаше шествието. "За нас е голяма част да носим иконата на този празник. Кара ни да се чувстваме горди, че сме българи". В празничното шествие се включиха много родители с децата си.

Близо час продължи празничното шествие в Бургас. За първа година то премина по променен маршрут - от входа на Морската градина до края на улица „Александровска“. С масово пеене на химна на Светите братя Кирил и Методий започна празничният концерт на централния площад в града.

Повече от 50 училища и детски градини, двата бургаски университета и всички културни институции в града се включиха в шествието по централните улици "Богориди" и "Александровска". Това е най-значимият български празник, казаха ученици от основно училище "Климент Охридски" и Търговската гимназия. Деца с увреждания, хорови и фолклорни формации дадоха тон на най-масовото пеене на химна на светите братя Кирил и Методий. Концертът на централния площад продължи с изпълнения на бургаския хор "Родна песен". 

Във Велико Търново на 24-и май бяха връчени традиционните награди на най-изявен абитуриент и най-добри педагози.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44