Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно е в Западна Украйна в деня за размисъл, но в източната част на страната има напрежение

| обновено на 24.05.14 в 17:29

В деня за размисъл преди утрешните президентски и местни избори в Украйна обстановката остава спокойна в столицата Киев и в западната част, но напрегната в източната.

По данни на Генералната прокуратура на Украйна, сепаратистите, действащи в югоизточната част на страната, се опитват с всякакви средства да попречат на избирателния процес. Оттам уточниха, че в Донецка и Луганска област се превземат избирателни участъци, унищожава се избирателна документация, повреждат се сървъри. Има и случаи на похищение на членове на избирателните комисии. 83 производства вече са регистрирани в двете области за опити за проваляне на изборите. Украински медии съобщават, че на блок постовете на изхода на Донецк  въоръжени хора с кавказка външност, за които се предполага, че са чеченци, спират всички влизащи в града коли, като грубо принуждават хората в тях да излизат и да показват документите си.  В разпространено видео дори се чува как един от тях казва: „Въвежда се военно положение и хора без документи разстрелваме“.

Президентът Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк участваха в молитва за Украйна в събора „София Киевска“ в столицата. По-рано министър-председателят Яценюк направи обръщение към украинския народ, в което заяви:
 
"Направихме всичко, за да изчистим избирателния процес от подкупи, схеми от типа „въртележка“ и изчезващо мастило, напълно е обезпечено финансирането и законодателната подкрепа за изборите. А бандитите и чуждестранните наемници ще уверя -  не ви е останало още дълго време, за да продължите да тероризирате нашия край."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44