Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Казусът с есемесите ще бъде обсъждан на първото заседание

Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия уведомява, че сигнали за нарушения на Изборния кодекс могат да се подават и на тел. 088 2 565 115 и 088 2 548 778. На същите телефони могат да се поставят и въпроси по прилагането на Изборния кодекс.

По "Хоризонт" говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че няма сигнали за проблеми с отварянето на секциите. По слушателския сигнал, че 13-а секция в София не е отворена навреме, Нейкова каза, че не е постъпвал сигнал в ЦИК. Всички избирателни секции са открити и изборният ден е започнал без проблеми. Така е и в чужбина - там също са открити всички 168 избирателни секции.

Броят на наблюдателите е голям – 60 724 наблюдатели. Това гарантира прозрачността. Техните права са изрично регламентирани. Това е и препоръка на ОССЕ и на Венецианската комисия, обясни Нейкова.

Относно есемесите, които са изпращани вчера от името на определено сдружение, Нейкова обяви, че казусът ще бъде обсъждан на първото заседание на ЦИК в 8.30 часа.

Според Нейкова членовете на избирателните комисии са подготвени относно начина на провеждане на изборния ден. Тя припомни правилата за гласуване.

Обясни също кои избиратели могат да бъдат дописани в избирателните списъци.

Можете да чуете подробните разяснения на говорителя на ЦИК в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44