Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ в Европейския парламент в Брюксел, където са акредитирани над 1200 журналисти от цял свят. Също там по-късно се очаква да пристигнат и някои от европейските лидери.

Медиите в ЕП очакват кандидатите за председател на Европейската комисия и лидерите на основните политически групи в ЕП да пристигнат в сградата по-късно тази вечер и да дадат изявления, но след като вече официално са обявени предизборните резултати. Това обаче няма да стане преди полунощ българско време, когато затварят избирателните секции в страната, която гласува най-късно днес – Италия.

Изборите вече приключиха в Люксембург, Белгия, Кипър и Австрия. Все още продължават в 17 страни, като почти във всички тях, като изключим тези, в които гласуването е задължително, идват сигнали за ниска избирателна активност. Вероятно това е причината през последните часове много водещи европейски политици да са особено активни в социалните мрежи с призиви да се гласува, защото ЕП е важен.

Очаква се неокончателните данни за обща избирателна активност да бъдат оповестени около 22 часа българско време. Тогава ще стане ясно дали тя ще е по-ниска от регистрираните през 2009-а година – 43%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44