Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество сигнали и жалби за нарушения в изборния ден постъпиха в ЦИК

| обновено на 26.05.14 в 01:23

Множество сигнали и жалби за нарушения в изборния ден постъпиха в Централната избирателна комисия, въпреки това от там смятат, че проведеният евровот не е опорочен. Избирателната активност едва ли ще надхвърли тази от предишните избори за Европейски парламент, когато до урните отидоха 37 процента от избирателите.

Секционни комисии от Благоевград, Монтана, Септември и няколко столични избързаха да затворят помещенията точно в 19 часа, преди да гласуват всички желаещи отвън. Това наложи ЦИК да даде време хората да се върнат и да упражнят правото си на глас. Колко хора отидоха до урните Комисията ще обяви заедно с окончателните резултати от евровота. Към 17 часа те бяха почти 28% средно за страната. Поне стотина жалби и още повече сигнали постъпиха в изборния ден, но те не са основание за опорочаване на вота, смята говорителят Цветозар Томов

Няма такова изборно нарушение в тези избори, което да позволява да говорим за опорочаване на вота като цяло. Има изборни нарушения, повече или по-малко сериозни. 

Според Томов спешно трябва да се реши възникналият проблем с наблюдателите. Днес при обиколката си в Дупница той е констатирал:

Аз обикалях секции, в които питах наблюдателите от коя организация са наблюдатели. Ами те просто не знаеха името на гражданското си сдружение, не знаеха партията. 

От ЦИК не отричат, че днес е имало покупка на избиратели.

На тези избори не сме пресекли достатъчно ефективно. Това е национален проблем според мен. И контролираният вот, и купуването, и търговията с гласове. Партиите не просто не съдействат за решаване на този проблем. Те до голяма степен го създават.

Благодарение на засиления контрол в Бобов дол са пресечени порочните практики.

Тази нощ се очаква близките до София районни комисии да дойдат и да предадат протоколите в ЦИК. Цветозар Томов очаква сгрешените да са по-малко от 10%.

Първи междинни резултати от първичната обработка на секционните протоколи предоставят от фирмата преброител "Информационно обслужване".

При 13,6 процента извадка: ГЕРБ печели 33,45%, БСП - 19,32%, ДПС - 11,89%, "България без цензура" - 10,48%, Реформаторският блок - 6,9%. Следват АБВ с 4,57%, "Национален фронт за спасение на България" - 3,38 на сто, "Атака" - 3,35%. "Глас Народен" засега има резултат от 1,8%, а Коалицията КОД - 0,98 процента от гласовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44