Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ANO спечели евровота в Чехия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победител в изборите за Eвропейски парламент в Чешката република е ANO с 16,13 %. Плътно след нея и със същия брой мандати се нареждат ТОП 09 и социалдемократите. Избирателната активност в страната е рекордно ниска - 18,2% , сочат данните на Чешкия статистически институт. Чехия ще има 21 евродепутати в следващия състав на Европарламента.

В Европейския парламент влизат ANО - с 16,13% , втора е TOP 09 – 15,95%, социалдемократите CSSD - с 14,17%,  комунистите от KSCM получават 10,98%. За християндемократите KDU-CSL са гласували 9,95%. Победилите в евровота през 2009-а г. с 31% граждански демократи от ODS сега регистрират 7,67%. Партията на свободните граждани SSO – 5,24% , което е малко над бариерата от 5%, но този резултат се коментира като пробив в голямата политика след няколко опита в националните избори.

Разпределението на чешките 21 мандата изглежда така: ANO, ТОP 09 и CSSD -  с по 4 мандата, комунистите ще бъдат представени с 3-ма евродепутати. Християндемократите ще имат 3 места, гражданските демократи – 2, Свободните – 1 мандат.

Премиерът Бохуслав Соботка обяви, че иска кандидатурата за чешки еврокомисар да бъде обсъдена и с опозицията, за да получи възможно най-широка подкрепа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44