Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според ОССЕ президентските избори в Украйна отговарят на международните стандарти

Снимка: www.osce.org
Мисията международни наблюдатели похвали властите на Украйна за организацията и провеждането на вчерашните президентски избори в страната и заяви, че вотът е отговарял на международните стандарти въпреки враждебните действия на сепаратистите в източните области.

Един от наблюдателите Жоао Соареш се възхити от куража на украинците и властите в страната: Забележителните усилия, които положиха властите и гласоподавателите в тези региони, е ясно послание към сепаратистите, че не можеш да спечелиш, като нарушаваш правилата.

Соареш сравни президентския вот с изборите за европарламент и каза, че много европейски политици завиждат на Порошенко за високата избирателна активност и страстта, с която са гласували украинците. 

ЕС също приветства Украйна за провеждането на президентските избори и призова всички украинци да приемат резултатите от вота след окончателното им обявяване. Това се казва в съвместно изявление на председателя на ЕК Жозе Барозу и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой. ЕС разчита на тясно сътрудничество с новия президент на Украйна, за да се стабилизира страната политически и икономически, се казва още в изявлението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44