Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон иска спешна реформа в ЕС заради резултата от евроизборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън ще призове лидерите на Европейския съюз да започнат спешни реформи в организацията, за да спрат по-нататъшния възход на националистическите партии, които се представиха убедително на евроизборите.

Европейските ръководители ще обсъдят по-късно днес в Брюксел резултатите от вота за Европарламент. Дейвид Камерън се готви да използва разговорите, за да поиска незабавни промени в Лисабонския договор, които да дадат по-големи правомощия на националните правителства.

Британският премиер ще изтъкне, че нарасналата подкрепа на евроизборите за крайнодесните и крайнолевите популистки партии в страните - членки е знак, че избирателите искат промяна.

Той ще посочи убедителната победа на антиимигрантската партия ЮКИП, която спечели евровота във Великобритания, като основен аргумент в искането си Европейската комисия да даде по-голяма независимост на Лондон.

Резултатите отправят много ясно послание, че хората са дълбоко разочаровани от ЕС и от начина, по който той работи, от това как взаимодейства с Великобритания. Те искат промяна, заяви Дейвид Камерън.
Сред реформите, за които настоява британският лидер, е и промяна на европейското законодателство, за да може да бъде ограничено свободното придвижване на хора в ЕС.
Целта е да бъдат приети нови правила, които ще спрат т.нар. "социален туризъм" на граждани от по-бедните източноевропейски членки на Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44