Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращават над една трета от работниците в "Пиринска мура"

Снимка: БГНЕС

Над една трета от работещите в "Пиринска мура" - Банско ще бъдат съкратени през юни. Преди дни собственикът на завода е внесъл уведомително писмо в Агенцията по заетостта. В него като причини са посочени протестите на работниците и спирането на производството, което е довело до загуба на клиенти. От синдиката в завода, в който членуват 203 от общо 270 работещи, категорично отхвърлят този мотив, припомняйки, че по време на протестите хората са били в едномесечен принудителен престой. 

На 24-ти февруари след двуседмични протести заради забавени 6 месеца заплати и принудително спиране на работата по вина на работодателя, бе подписано споразумение за поетапно издължаване към работниците и ангажименти за стабилизиране на завода. Според хората споразумението не е било изпълнявано коректно и дължимите заплати са били забавяни. 

Спешни мерки за предотвратяване на масовите съкращения са предприети от областната структура на КНСБ, каза председателят Емануил Манолов

Има и нарушения на самата процедура за масови уволнения. От тук нататък възнамеряваме да предприемем всички законови мерки, да сезираме необходимите институции и като областна инспекция по труда, Агенция по заетостта, областен управител. Включително възнамерявам да напишем и писмо до министъра на труда и социалната политика.

Напрежението в завода за столове в Банско ескалира. Хората не изключват поредна вълна от простети и гражданско неподчинение. Какви са опасенията, според КНСБ, коментира Манолов:
Справката, която дава самият работодател, най-големият процент от работниците, които би трябвало да бъдат съкратени, са хора с професионална квалификация. Дълбоко съм убеден, че по този начин се подготвя просто закриването на този завод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44