Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мини "Бобов дол" пред фалит

Председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, отрече категорично в мини "Бобов дол" да са купувани гласове от страна на работодателя. Синдикалистът подчерта, че подписката, която се събира е за удължаване  на срока за пенсионирането на миньорите, който изтича тази година:

Не знам как са купувани гласовете, защото от онова, което беше изнесено излиза едва ли не, че им са давани пари - по 50 лева, пък това не е така. Искам ясно да заявя, че миньорите са гласували за всички политически партии.

Това, което беше казано за подписката там, не е вярно, тъй като подписката я събираме ние, още преди да започнат изборите. Имаме си решение, в което искаме удължаване на сроковете на Кодекса за социалното осигуряване по параграф четвърти, тъй като изтичат и не е вярно, че ние сме правили подписки и сме ги записвали едва ли не за изборите. Това не е вярно, тъй като подписката върви във всички мини в страната. Ние ще продължиме да настояваме за удължаването на срока, независимо от това какво се случва, защото това удължаване и промяната в закона зависи от парламента.

Владимир Топалов уточни, че на миньорите са дават не ваучери, а купони за безплатна храна. Договорената сума за тях обаче не е част от заплатата на работниците. Проблем е, че поради недостиг на средства в мината,  единственият магазин, в който могат да се ползват купоните, не се зарежда с храна. Според Топалов НЕК не е издължил повече от 40 милиона лева на мини "Бобов дол" и има опасност това да е първата мина, която ще фалира.

Това, което ние сме договорили, това е на базата на браншовия трудов договор, който ние сме подписали на национално ниво, където договаряме размера, колко ще бъде на хората, които работят под земята, които получават два купона и тези, които са над земята. Там сме се договорили за определена сума за храна на ден и понеже имаше проблем относно храната, която се предоставя в стола, по настояване на работещите са се договорили да могат да пазаруват в магазина, където срещу определената сума могат да си закупят друг вид продукти.

Проблемът е обаче, че средствата в бранша, неразплащането, защото това нещо продължава повече вече от две години, не достигат и ние като мина, специално в "Бобов дол", не можеме да си платиме парите, които работодателят трябва да ги плати на магазина, за да достави храната и от тука вече този проблем го знаеме и търсиме неговото решение, но средствата, които ни дължат централите са различни суми. Като пример тя надхвърля 100 милиона примерно в "Марица Изток".  НЕК дължи пари - предполагам, че са около 40 милиона.

Ние най-много се притесняваме, че може би ще бъдем свидетели за първи път на фалит на мина в Българя. Нещо, което, според нас не трябва да се случва на фона на онова, което става в Украйна, тъй като въглищата са ресурс, който зависи изцяло от нас и се надявам, че политиците, без оглед на цвета им, този път ще трябва да положат усилия, за да се разреши проблема в енергетиката.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44