Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на правилата в споразуменията за "Южен поток”

| обновено на 28.05.14 в 10:41

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”.

Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски:

Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност, заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея, и добави:

В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв.

Барозу, който подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, след които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност. 

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44