Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2500 души остават без работа, ако отхвърлят погасителния план за мини "Бобов дол"

Снимка: БГНЕС

Синдикът на "Въгледобив Бобов дол" е подал искането за разсрочено плащане на осигуровките на миньорите в края на миналата година, съобщи за "Хоризонт" вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който в момента е и председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 
На вчерашното заседание съветът даде съгласие за разсрочване на задълженията на предприятието на бизнесмена Христо Ковачки при условие, че нововъзникналите плащания се погасяват в законоустановените срокове. Според Димитър Манолов няма политически мотиви в решението, тъй като подобна процедура е прилагана и за други фирми:
Ако не бъде приет този погасителен план, тези 41 милиона завинаги биват зачеркнати от бюджета на Националния осигурителен институт. 2 500 човека остават без работа, сума ти кредитори пият по една студена вода. Ако тези миньори бъдат уволнени, няма да получат нищо от това, което имат към момента да получават, защото те ще се явят на шесто място в списъка на кредиторите. Ако този погасителен план, като бъде одобрен от НАП, два месеца не бъде изпълняван, така както е разписан, той автоматично спира да действа. И отново сметките биват блокирани и отново предприятието се връща в изходно положение. 
Неплатените осигуровки на работниците от "Въгледобив Бобов дол" са  в размер на 41 милиона и 500 хиляди лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44