Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преференциалният вот е използван масово от избирателите в Старозагорско

Преференциалният вот при гласуването в Старозагорска област е бил масово използван при голяма част от кандидатските листи. Момчил Неков – 15-тият в листата на "Коалция за България" е получили 1704 гласа срещу 1535 за лидера на БСП Сергей Станишев.

От преференциалния вот са се възползвали не само избирателите на "Коалиция за България", но и тези на останалите партии. Твърдението, че предпочитанието за 15-я в листата на левицата Момчил Неков е резултат от грешка, заради съвпадението с номера на бюлетината, е спорно, защото за всички, особено за първите в листата, има изразен ясно преференциален вот.

В Старозагорска област Светослав Малинов от "Реформаторския блок" е бил избран от 1153-ма души срещу 825 за Меглена Кунева, което е своеобразен тест за тежестта на отделните партии в РБ. Николай Бареков получава личен вот от 1492 души срещу 952 за втория Ангел Джамбазки и 529 за неизвестния Хайк Гарабедян

Купуването на гласове в полза на ДПС в ромския квартал в Казанлък на парламентарните избори през 2013-а година, когато водач на листата беше Делян Пеевски, се оказа санкционирано от съда с една година условна присъда и 10 хиляди лева глоба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44