Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки вярващи присъстваха на празничната литургия за Възнесение Господне

Снимка: Ивайло Михайлов

Десетки вярващи присъстваха на празничната Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски", с която Българската православна църква отбелязва празника Възнесение Господне. Тя беше известена с 30-минутен камбанен звън и отслужена от Тивериополския епископ Тихон.

Тази година Православната църква чества Възнесение Господне - Спасовден на 29-и май. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.

Според християнските вярвания след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден. 

В средновековната крепост Царевец във Велико Търново свещеници от различни епархии в страната отслужиха тържествена литургия за храмовия празник на възстановената Патриаршеска църква "Възнесение Господне". Сред тях беше отец Добромир, преподавател по богословие във Великотърновския университет: От Свещеното писание на тоя празник ние знаеме, че Христос като се възнася на небето казва на своите апостоли, че ще бъде с тях во веки, че ще им изпрати Светия дух - утешителят, който ще прибъдваме в църквата. Така че Възнесението е заключителният акт на Спасението, защото именно когато Той стана човек, съедини божествената си природа с нашата човешка и по този начин Той ни спаси, Той ни изкупи, за да можем ние да станем като Него - богове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44