Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабавна намеса на контролните институции в "Пиринска мура" поискаха от КНСБ

Снимка: БГНЕС
Незабавна намеса на контролните институции поискаха от синдикалната организация в "Пиринска мура" и регионалното ръководство на КНСБ на пресконференция в Благоевград. Поводът е започналата процедура за масови съкращения в завода за столове.

Ако не се попречи на собственика Александър Грос, 104 от общо 270 работници в предприятието ще бъдат съкратени между 15-и и 20-и юни. Работодателят е внесъл уведомително писмо в Агенцията по заетостта и е посочил като основен мотив февруарските протести на работниците, което е създавало недоверие сред клиентите и загуби на пазари.

Този мотив е откровена лъжа, каза регионалният председател на КНСБ Емануил Манолов:

На 7-и февруари има издадена заповед от управителя на предприятието, господин Камбуров, в която пише следното: Работниците се пускат в престой по вина на работодателя от 7-и февруари до 7-и март. Мисля, че сами можете да си отговорите чия е причината предприятието да не работи февруари месец.


Според синдикатите нарушение е и това, че работодателят не е търсил диалог с хората и възможности, за да не се стига до крайната мярка за масови съкращения. Тревожен е фактът, че в списъка 68 процента са хора с висока професионална квалификация. От служителите с висше образование се съкращават само членове на синдикалния комитет.

До април не е имало никакви признаци за производствени затруднения, каза синдикалният лидер в предприятието Димитър Димитров.

Синдикатите смятат, че подписаното споразумение с работодателя и изтегленият от съда иск за обявяване на "Пиринска мура" в несъстоятелност е било само отлагане на фалита във времето, за да се източат останалите капитали:

Вие разбирате, че е нечестно и непочтено февруари месец да подпишеш споразумение, да изтеглиш готовата продукция от склада, да записваш работниците, после да им кажеш, че ще ги съкратиш.

На въпрос какво иска КНСБ, Манолов отговори:

Да накараме работодателя да се съобразява със законите на Република България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44