Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът беше гост на Института по растителни генетични ресурси

Снимка: БГНЕС
Селскостопанската академия заслужава достоен статут и  достатъчно финансиране, заяви президентът Росен Плевнелиев в Садово. Държавният глава беше гост на  Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков”, където се намира Националната растителна генбанка. 

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че без Селскостопанската академия, която разполага с високо подготвени специалисти с научен потенциал, е невъзможно да се говори за успешно развитие на сектора, а той според държавния глава се нуждае от спокойствие, от възможност да планира дългосрочно, и от яснота по отношение на държавната подрепа.
Президентът припомни, че земеделието и производството на храни са един от основните приоритети, заложени в програмата за развитие до 2020-а година с конкретни цели и инструменти: За пръв път България ще има и своята програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Над един милиард лева, и трябва да си дадем сметка, че сме в началото на един позитивен процес, не трябва да допускаме някой да пренастрои, да обърне приоритетите. Не трябва да допускаме някой да ни извади от най-висшето постижение на българската политика и постигнат национален идеал, а именно европейското членство.

Росен Плевнелиев посети демонстрационното поле на института в Садово и Националната растителна генбанка. В нея се съхраняват повече от 60 хиляди образци от над 2 600 растителни вида, като предстои част от тях да бъдат изпратени в най-голямата световна генбанка в Норвегия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44