Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз, който трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски републики. Договорът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година.

Новосъздадената организация, на практика, включва досегашните страни-членки на митническия съюз, като основната й цел е да задълбочи интеграцията между тях. Практическата работа по договора за Евразийския икономически съюз започна през 2011 година, когато президентите на Русия, Казахстан и Беларус приеха пътна карта за по-нататъшно икономическо сближаване.

След влизането в сила на новите правила трите държави ще бъдат задължени да гарантират свободното движение на стоки, услуги и капитали и работна ръка, а също така ще осъществяват съгласувана политика в такива ключови отрасли, като промишлеността, енергетиката, селското стопанство и транспорта. След подписването на договора руският президент Владимир Путин заяви, че създаването на Евразийския икономически съюз има епохално, историческо значение, тъй като открива най-широки перспективи за развитие на икономиката и повишаване на благосъстоянието на гражданите на трите страни.

 БВП на Русия, Казахстан и Беларус, където живеят 180 милиона души, възлиза общо на 2 милиарда и 700 милиона долара. Очаква се към Евразийския икономически съюз още тази година да се присъединят Киргизстан и Армения. Според Русия обаче, без Украйна тази организация не би била пълноценна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44