Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама се среща с Порошенко по време на европейската си обиколка следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с новоизбрания украински президент Петро Порошенко по време на европейската си обиколка, която започва в началото на следващата седмица.Сред темите на разговор ще бъдат подкрепа спрямо Украйна, модернизация на НАТО, диверсификация на европейските енергийни източници и транс-атлантическото партньорство.

Обиколката започва във вторник в Полша, където Обама ще се срещне с полския президент Бронислав Коморовски и ще изнесе реч по повод 25 годишнината от първите демократични избори в страната. Във Варшава американският президент ще се срещне и с лидери от страни от централна и източна Европа, сред които и Бълагрия.  Една от темите е енергийната независимост от Русия в момент, в който в САЩ започва да се говори все повече за износ на природен газ към Европа.

В сряда са предвидени разговори с украинския президент Петро Прошенко, след което в четвъртък Обама ще участва на срещата на върха на страните от Г7 в Брюксел. Очаква се той да приеме и британския миинистър-председател Дейвид Камерън. В петък американският президент е в Париж, където има вечеря с френския си колега Франсоа Оланд. В края на обиколката си Обама във ще изнесе реч по повод 70-годишнината от Десанта в Нормандия - събитие, на което ще присъства и руския президент Владимир Путин, но Бен Роудс заяви, че не са планирани срещи между Путин и Обама. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44