Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Габрово остава тревожна след 45-часовия дъжд

Наводнението в Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна, след като интензивните валежи през последните две денонощия причиниха сериозни щети. Не е постъпвала информация за бедстващи хора, няма квартали и села без ток.

След като дъждът продължи 45 часа, измереното количество е 96 литра на квадратен метър. Високите води нанесоха сериозни щети и предизвикаха наводнения. От интензивния валеж са се активизирали свлачища, прелели са дерета, изронени са пътните настилки на места. Непроходими остават улици в града, където са натрупани наноси. В засегнатите участъци работят екипи на  служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, на общината и няколко фирми. Работниците, които са ангажирани с почистването на града, са на крак от 5 часа сутринта. Няколко дни ще продължи събирането на пясъка и чакъла, влачени от пороя, казва ръководителката им Димитрина Кадиева.

Помагаме! Няма как! Трябва да се изчисти! 32-ма човека имам. Най-напред почистваме шахтите, защото са задръстени с пясък. Първо тях чистим и след това вече останалото. Много са местата. Трудно е, много трудно. Четвърти камион махаме оттук днес.

Продължава отводняването на жилищни сгради. Овладяна е критичната ситуация на улица „Бодра смяна“ в Габрово, където имаше опасност водата да нахлуе в домовете на хората.  Под наблюдение остават всички свлачищни райони, деретата, река Янтра и притоците й. Щетите от пороите се изчисляват. Общината ще търси съдействие за преодоляването им от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44