Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край база на украинската гранична полиция в Луганск се води ожесточено сражение

| обновено на 02.06.14 в 17:07
Снимка: БГНЕС
Самолет на украинските Военновъздушни сили е нанесъл въздушен удар срещу сградата на областната администрация в украинския град Луганск, съобщи агенция "Новости". След обстрела от самолета в сградата, окупирана от представителите на самопровъзгласилата се Луганска народна република, е избухнал силен пожар, има един загинал и десетима ранени. Според агенция УНИАН обаче експлозията в сградата е от противовъздушна ракета, изстреляна от проруските сепаратисти, които се опитвали да свалят самолета на украинската армия.

По-рано беше съобщено, че украински военни самолети са се включили в антитерористичната операция в Луганск, където около 500 бойци от т. нар. "опълчение" обстрелват база на граничната полиция в града. Самолетите са унищожили две минометни батареи на сепаратистите.

Според източници от украинските сили за сигурност сепаратистите обстрелват с автоматични оръжия и гранатомети базата от горните етажи на намиращ се наблизо жилищен блок.

Източниците съобщават за седем ранени сред граничарите и пет жертви и осем ранени от страна на сепаратистите. Според агенция "Новости" около десетина граничари са свалили оръжието си и са се предали на сепаратистите. Източници от украинската гранична полиция съобщиха, че след кратко примирие за евакуация на ранените сражението между сепаратисти и граничари е подновено.

В същото време американският заместник-министър на отбраната Дерек Шоле, който е на посещение в Киев, осъди нападението срещу пограничния отряд в Луганск. Според него то е поредният пример за дестабилизиращата дейност на Русия в района.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44